Sivut

sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Ensimmäiset kisat ja aktiivinen viikonloppu

Huh huh, nyt on totisesti koira ja ohjaaja melkolailla kuitteja kumpainenkin. Takana on melkoista juoksemista paikasta toiseen, mutta nyt olemme taas ainakin yhtä arvokasta kokemusta rikkaampia.

Perjantaina päätin käväistä pitkästä aikaa tuossa muutaman kilometrin päässä sijaitsevassa koirapuistossa ja reissu olikin erittäin mukava. Puistossa Nelli juoksi niin innokkaasti hippaa ynmpäri puistoa muiden koirien kanssa, paikalla oli jo mm. ennestään tuttu dobberi Sofi. Sofi ja Nelli juoksivatkin hippaa lähes tunnin taukoamatta. Koko reissuunkin meillä meni yli kaksi tuntia, minkä jälkeen omistaja saikin rauhassa lähteä viettämään iltaa leffan ja muun kivan merkeissä.

Lauantaipäivä menikin hermoillessa ja treenatessa pienissä erissä sunnuntaisia möllitokokisoja varten. Ulkoilusta ei meinannut tulla mitään, sillä yön aikana jäisten teiden pinnalle satanut lumi ei nimittäin helpottanut liikkumista lainkaan ja päivän aikana tuli parikin kertaa liukasteltua oikein kunnolla, ja kroppa kiittää...

Pitihän sinne koirapuistoon suunnata, kun tällainen naama katseli sängyllä selvästi kysyen, että "Koska mennään?"


Sunnuntaina vuorossa oli tosissaan nuo ensimmäiset tottelevaisuuskokeet, tosin epäviralliset sellaiset, eli kävimme aamupäivällä kisaamassa ns. mölliluokassa, jossa koiraa saa siis palkata liikkeiden välillä, mutta liikkeen suorituksen aikana namien ja lelujen esillä pitäminen on kiellettyä. Palkata sai siis aina vasta sitten, kun tuomari oli kiittänyt liikkeen suorituksesta. Mikäli lukijoita nyt kiinnostaa tutustua paremmin tokon alokasluokan sääntöihin, niin tässä linkki noutajat.comin sääntöihin.

http://www.noutajat.com/harrastukset/harrastus_toko.htm

Tokossa siis jokaisella liikkeellä on oma kertoimensa (1, 2, 3 tai 4) ja näillä kertoimilla kerrotaan kustakin liikkeestä saatu pistemäärä (5-10 pistettä, 0p tulee liikkeestä, jonka suoritus ei onnistu kunnolla tai lainkaan). Alla saamamme pisteet kustakin suoritetusta liikkeestä:

  • Luoksepäästävyys 10p (1x10p)
  • Paikallamakuu 1 min. 0p
  • Seuraaminen kytkettynä 17p (2x8,5p)
  • Seuraaminen taluttimetta 36p (4x9p)
  • Maahanmeno seuraamisesta 20p (2x10p)
  • Luoksetulo 30p (3x10p)
  • Seisominen seuraamisesta 0p
  • Estehyppy 0p
  • Yleisvaikutelma 9p (1x9p)

Luokka alkoi kehätarkastuksella, eli tuomari tervehti ohjaajat, kun kävelimme kehään. Tämän jälkeen seisoimme rivissä ja oli ensimmäisen osion vuoro, eli tuomari lähestyi jokaista koiraa vuorollaan. Tässä  liikkeessä koiran tulisi pysyä perusasennossa eli sivulla istumassa. Tämän jälkeen oli vuorossa paikallamakuu, joka ei meillä menyt ihan putkeen. Poikkeuksena virallisen tottelevaisuuskokeen alokasluokkaan, möllitokossa paikallamakuun aika oli 1 minuutti, kun virallisissa kokeissa aika on 2 minuuttia. Kyseisessä liikkeessä Nelli pysyi makuulla päälle puoli minuuttia, kunnes nousi seisomaan ja lähti tallustelemaan kohti minua.

Seuraavaksi olivat vuorossa yksilösuoritukset. Vuoromme alkoi seuraamisilla, jotka menivät melko hyvin. Hyvää kommenttia saimme siitä, että tulisi kiinnittää enemmän huomiota siihen, että Nelli kulkisi seuratessaan suorassa eikä jätättäisi. Nyt ongelmia oli vähän molemmissa. Vapaana seuraaminen kuitenkin meni paremmin ja yhteinen tahti löytyi paremmin. Olen tyytyväinen pistemääriimme näistä liikkeistä. Maahanmeno seuraamisen yhteydessä meni oikeastaan melkein jopa täydellisesti, koira totteli siis käskyä todella hyvin ja toimi käskyn saatuaan nopeasti. Lisäksi koira myös pysyi makuulla, kunnes sai käskyn nousta ja liike päättyi tuomarin kiitokseen. Myös luoksetulo oli normaali, erinomainen suoritus ja koko luoksetulo oli iloinen ja vauhdikas. Tästäkin liikkeestä siis maksimipisteet 30p ja olen todella tyytyväinen :)

Seisominen seuraaisen yhteydessä ei enää mennytkään kovin täydellisesti. Seuraaminen onnistui hienosti, mutta luultavasti omasta jännityksestäni johtuen sanoin seisomiskäskyn eri tavalla kuin yleensä ja koira tulkitsi sen maahanmenokäskynä ja kävi pitkälleen. Siinä menikin sitten komeat 20 pistettä ja sama toistui estehypyn yhteydessä, siis tuo pisteiden menetys. Ensimmäisen "hyppää"-käskyn saatuaan Nelli jäi vain perusasentoon vierelleni, toisesta käskystä se hyppäsi paikallaan, eli ei nyt ihan putkeen mennyt ja lähinnä vain huvitti... :)

Yleisvaikutelmasta saimme lähes täydet pisteet. Hyvää ja rakentavaa kommenttia tuomarilta tuli siihen, että pientä hiomista meillä olisi seuraamisessa ja perusasennossa, koira suoraan kummassakin ja seuraamisessa myös yhteisestä rytmistä saimme kommenttia, että huomiota kannattaa kiinnittää. Lisäksi hyvä huomio itselleni oli tuomarilta se, että kuulemma luoksetulon käskyä antaessani nyökkään pienest koiralle, mikä saatetaan virallisissa kisoissa tulkita kaksoiskäskynä. Täytyykin tähän kiinnittää huomiota. Kokemus näistä kisoista jäi mieleeni positiivisena, sillä harjoittelemaanhan sinne lähdettiin. Oma jännitykseni tuntui ainakin hetkittäin suoritusta tehdessä poistuvan, ja tilalle tuli kiva tunne tekemisestä :)

Nelli sai taas uuden ihailijan, uroksen nimi taisi olla kuvaavasti Piina ;)

Koska sää oli tänään ihanan aurinkoinen, päätin sittenki pienestä väsymyksestä huolimatta suunnata Nurmijärven tolleristien kevätlenkille Klaukkalaan. Paikalla olikin muutama tuttu eli tollerisisarukset Leevi ja Carla ja pari muutakin tolleria, jotka olemme tavanneet n. vuosi sitten viimeksi. Kiertelimme pelloilla parin tunnin verran ja koira pääsivät mukavasti leikkimään keskenään. Sää oli mitä mainioin ja ihanasti se aurinkokin jo alkaa lämmittämään!

Edessä näkyi jotain epäilyttävää...

...Tulipahan samalla pientä häiriötreeniä koirille, kun pikkupoika makoili lumihangessa ja koirat saivat hetken tarkastella kauempaa tuota pelottavaa ilmestystä.

Sää oli mitä mainioin, ja luulen kaikkien koirien sekä ihmisten nauttineen lenkistä!

Illalla kävimme vielä treenailemassa puoliteholla Etsijäkoiraliiton etsintätokossa, johon saimme eilen peruutuspaikan tälle sunnuntaille. Nuo treenit olivat ehkä jo liikaa meille, sillä koirastakin oli havaittavissa pientä väsymystä, minkä huomattuani rauhoitinkin treenaamista sen verran, että teimme liikkeitä ihan vaan osittain ja emme kovin vakavamielisesti. Loppuillan voimmekin rauhoittua kotisohvalla löhöillen, eiköhän tämän viikonlopun treenailut ym. ole jo tehty :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti